tiistai 9. tammikuuta 2018

Kumppanuutta!

Olin sopinut poikkeavani aamulla Kumppanuustalolla tapaamassa Hyvän alun Hämeenlinnan kaupungin hanketoimijaa ja päivittämässä kuulumisia lomien jälkeen. Vartin poikkeaminen vaihtui useamman tunnin moniksi ennalta suunnittelemattomiksi palavereiksi kaupungin ja järjestöjen toimijoiden kanssa sekä hyviksi keskusteluiksi ja ohjaustilanteiksi paikalla olevien juttusille tulevien maahanmuuttajien kanssa. Monen tason monen suuruusluokan asioita eteni. Kasvokkain on helppo tehdä, luottaa ja löytää yhteinen tahtotila. Intoa, innostusta, konkreettista työtä yhdessä ihmisten kanssa. Näin on kiva edistää asioita. Yhdessä. Tämä taitaa olla Hämeenlinnan seudun kotouttamistyön salaisuus.

Kumppanuustalolla on päästy siihen, että hyvin monet toimijat löytävät synergiaa yhteisistä tiloista, toiminnoista ja kohtaamisista. Julkinen ja kolmas sektori osaavat toimia yhdessä niin, että molempien vahvuudet hyödyttävät ihmistä. Ihmiset saavat olla aktiivisia toimijoita, luoda itse toimintaa ja osallisuutta. Kumppanuustalolla jokainen kävijä on monessa roolissa. Erityisen iloinen olen maahanmuuttajista ja muista vertaisuuttaan työhön tuovista. Joissain tilanteissa jokainen voi tarvita tukea ja palveluita, samaan aikaan voi itse voimaantua siitä, että pystyy olemaan apuna ja tukena muille.

Loistava paikka! Pääsin seurailemaan aikaa ja prosessia, kun Kumppanuustaloa luotiin ja se on kehittynyt nykyiselleen. Olisiko onnistumisen takana kaupungin fiksu visio olla enemmän kuin palveluiden tuottaja tai hallinto-organisaatio? Kunta luomassa yhteistä toimintaympäristöä sekä foorumeja toiminnalle tukien monitoimijuutta yli hallinto- ja organisaatiorajojen. Toisaalta Kumppanuustaloon on löydetty myös hurja määrä innostusta, vapaaehtoistyötä, sitoutumista, kehittämistahtoa ja yhteistyön rakentamisen osaamista järjestöistä ja monilta eri toimijoilta. Suunta on yhteinen ja ihminen keskiössä. Setlementin merkitys on Kumppanuustalolla suuri, arvot näkyvät ja kuuluvat arjessa.

Kiitos, kun taas sain käydä Kumppanuustalolla - tänään Hyvän alun projektipäällikkönä hankeorganisaatioiden suuntiin ja verkostoissa, monikulttuurisuuskoordinaattorina maahanmuuttajien pulmien ratkomisessa tukemassa ja seuraavan kerran torstaina oppimassa itse arabian alkeiden opiskelijana.

2 kommenttia:

  1. Hämeenlinnassa merkityksellistä on sinnikäs pitkäjänteisyys. Hetkessä ei synny perinnettä. Sen parikymmentä vuotta se näyttää vievän. Sitten ei saisi herpaantua vaan jatkaa linjasta luopumatta. Tsemppiä.

    VastaaPoista
  2. Oikeassa olet, Leena. Olisipa kiva katsoa uudestaan niitä 20 vuoden takaisia suunnitelmia, joissa tuota järjestöjen ja kansainvälisten kohtaamisten taloa visioitiin. Lähelle, hyvin lähelle on päästy. Monen fiksun ja sinnikkään työn tulos

    VastaaPoista