torstai 12. toukokuuta 2016

Vaikuttavaa vapaaehtoistyötä!


Hyvä alku Hämeessä ESR -hankkeessa olen päässyt aitiopaikalle vaikuttuneena seuraamaan ja pikkuisen toivottavasti tukemaankin innokkaita ihmisiä, jotka toimivat yhdistyksissä vapaaehtoistyössä kotouttamisen parissa. Kansalaisyhteiskuntakenttä on kiinnostava ja moninainen. Uskon vahvasti sen ja ihmisten oman aktiivisuuden merkitykseen kotoutumisen onnistumisessa ja kotoutumisen alkuvaiheen palvelujärjestelmän rakentamisessa. Hankkeessa mukana meillä järjestöinä toimivat Hämeen Setlementti ry. ja Suomen Akateemisten Naisten liitto - Luetaan yhdessä -verkosto. Monien muidenkin kanssa olen kevään aikana päässyt tekemään yhteistyötä, josta en malta olla kertomatta. Kansalaisyhteiskunta on valtava voimavara, etenkin kun resurssien niukkuus on tosiasia joka sektorilla.


Kotofoorumista eväitä kaupungin palvelutarjottimelle

Viime viikolla Hämeenlinnan kaupunki ja Sito Oy järjestivät Arxissa Kotofoorumin kotouttamisen parissa toimiville ja toimintaan halukkaille. Olimme Hämeenlinnan kaupungin projektityöntekijän kanssa vetämässä työpajoja, mikä oli hyvin kiinnostavaa. Mukana oli viitisenkymmentä asiasta kiinnostunutta ja työskentelyä tehtiin ryhmissä toimintaa ja käytännön toimenpiteitä keräten ja ideoiden. Innostus ja aktiivisuus näkyivät. Toimijakenttä kotouttamisessa laajenee, kun kotoutujien määrät kasvavat. Hienoa, että uusia tekijöitä löytyy ja kotoutumiseen saadaan mukaan jo muutenkin olemassaolevia toimintoja, joihin voi ohjata mukaan. Palvelutarjotinta kaupunki rakentaa ja monipuolinen kattaus näyttäisi olevan tulossa. Kaupungin hieno sitoutuminen näkyi niin osallistujissa kuin foorumin avanneen kaupunginjohtajan puheenvuorossakin. Hämeenlinna todellakin aikoo olla paras kotouttaja. Tässä tuessa ja yhteisessä sitoutumisessa on varsin hyvä lähtökohta Hyvälle alulle Hämeessä. Aikaa palvelutarjottimen rakentamisessa vielä menee ja lisää toimijoita tarvitaan,

Opetusmateriaaleja Vanajaveden Opistosta kokeiltavaksi Luetaan yhdessä -ryhmiin

Eilen 18 Luetaan yhdessä -verkoston vapaaehtoista oli tutustumassa hankkeen Vanajaveden Opiston osuudessa keväällä tehtyihin opetusmateriaaleihin. On ahkeroitu kielen oppimisen ja opettamisen tueksi videoita, äänitiedostoja, kuvakortteja, erilaisia toiminnalliseen kielen oppimiseen suunniteltuja materiaaleja. Kiinnostuneina materiaaleihin tutustuttiin ja niitä vapaaehtoiset kokeilevat opiskelijoidensa kanssa ryhmissä. Kun saadaan materiaalien kokeilusta palautetta ja logot sekä muut viilaukset kohdilleen, laitetaan materiaalit verkkoon hankkeen sivuille julkisesti kokeiltavaksi ja käyttöön. Todella kiinnostavaa oli myös vapaaehtoisten kanssa käyty pedagoginen keskustelu kielen oppimisesta, opetusmenetelmistä ja opettajan sekä oppijan rooleista. Osaavia oppimisen ohjaajia. Luetaan yhdessä -ryhmiä kokoontuu Hämeenlinnassa viikoittain neljä, joista kaksi päiväaikaan Kumppanuustalolla, yksi ilta-aikaan samassa paikassa ja yksi vankilassa. Etenkin päiväryhmät ovat suosittuja, kevään aikana oli esimerkiksi keskiviikon ryhmässä käynyt 79 opiskelijaa, enimmillään paikalla on ollut nelisenkymmentä kielenopiskelijaa ja yli kymmenen vapaaehtoista. Mahtavaa naisenergiaa, kohtaamisia, innostusta ja yhteisöllisyyttä. Toiminta jää pian kesätauolle, mutta syyskuussa aloitetaan uudestaan ja mukaan vapaaehtoisia opettajia mahtuu. Voidaan arvata, että ryhmiin opiskelijoita tulee paljon.

Vapaaehtoistyön tarpeen ja tekijöiden yhteensaattamista

Huhtikuun loppupuolella Hämeenlinnan kaupunki järjesti Kumppanuustalolla vapaaehtoistoimijoille illan, jossa vapaaehtoistyötä organisoivat järjestöt, vapaaehtoisina toimivat ja vapaaehtoistyöhön tahtovat kohtasivat. Mukana oli myös vastaanottokeskus- ja kuntaväkeä, jotta pystyttiin miettimään tarpeiden ja vapaaehtoistyön kohtaamista. Parasta oli halu ja into auttaa, olla mukana tukemassa tulijoiden kotoutumista. Hyvää olivat myös konkreettiset toiveet ja tarpeet, jokaista vapaaehtoista tarvitaan ja meidän seutukunnallamme on rakenteita vapaaehtoistyön organisointiin. SPR:n toimijoita oli paikalla paljon, monenlaisessa toiminnassa on oltu mukana. Kehittämistä näyttää olevan organisaatioiden välisessä tiedonkulussa, avuntarpeet ja vapaaehtoisten tarjoutuminen auttamaan eivät aina ole kohdanneet. Kotoutumisen tuen tarpeet ovat kasvaneet niin paljon viime syksyn turvapaikanhakijatilanteen myötä, että ihan kaikessa ei ole jokaisen kohdalla pysytty mukana. Vapaaehtoistyön koordinoinnin merkitys yli organisaatiorajojen korostuu. Tilaisuus oli avoin, keskusteleva ja varmasti tukee siinä, että kasvot ovat tutut ja jokainen löytää väylät päästä toimimaan. Muistaanhan Hämeenlinnan kaupungilta haettavissa olevat kotoutumisen minipilottirahat, joilla voi vaikkapa järjestää toimintaa yhdessä muutaman toimijan kesken.

Uusia innostuneiden ihmisten juttuja, joista itsekin innostuu


Kevään aikana olen saanut olla mukana myös itselleni uusissa ja kovin kiinnostavissa kotoutumiseen liittyvissä vapaaehtoistyöasioissa. Iittalan vapaaehtoistoimijat ovat tehneet minuun lähtemättömän vaikutuksen. Joukko innokkaita iittalalaisia ryhtyi aktiivisiksi, kun tuli tieto, että Iittalaan perustetaan vastaanottokeskus. Työmäärä asukkaiden hyväksi ja heidän kanssaan on ollut valtava. Minulle hienointa on työn organisoituminen hyvin matalalla kynnyksellä. Kun lähdetään omien lasten kanssa pulkkamäkeen, kutsutaan mukaan myös vastaanottokeskuksen perheitä; pidetään kahvilaa ja pop up-ravintolaa asukkaiden kanssa; kerätään luistimia ja suksia sekä opetellaan luistelemaan ja hiihtämään; opetetaan ja opiskellaan suomea; pidetään kirppistä. Hauskaa ja jokaisen omista aikatauluista ja mielenkiinnosta lähtevää monenmoista toimintaa. Kalvolan SPR on toiminut hyvin vapaaehtoisten tukena. Samaan aikaan tuntuu raikkaalta ajatella, että osa toimijoista haluaa toimia nimenomaan ihmisinä ja ystävinä, ei minkään järjestön edustajina. Suomi on yhdistysten luvattu maa, mutta varmasti samaan aikaan lisääntyy niidenkin innokkaiden toimijoiden määrä, jotka haluavat olla mukana työssä ihan vaan omana itsenään.

Toinen uusi kiinnostava asia on ollut uskonnollisten yhteisöjen aktivoituminen kotouttamistyöhön. On hienoa, jos saadaan mukaan uusia monilla eri arvopohjilla toimivia yhteisöjä. On valmisteilla hanke, jossa yhtenä tavoitteena on tukea uskonnollisia yhdistyksiä kehittymään yhä ammatillisemmiksi palveluntuottajiksi kotouttamispalveluiden tuottajana. Näen asian tärkeänä niin palvelujärjestelmän moninaisuuden, uskontojen välisen vuorovaikutuksen, hengellisyyden voimavarojen huomioimisen kuin työelämän palvelu- ja kehittämistehtävänkin näkökulmista. Yhdistyskentän kanssa on kivaa toimia ja kehittää.
Toivotaan onnea tämänkin työn kehittymiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti