torstai 21. tammikuuta 2016


Tulevan tuumintaa Lammin lämmössä

Tällä viikolla Hämeen Ely-keskuksen maahanmuuttoasiain toimikunta kokousti Lammilla SPR:n Hämeen piirin ylläpitämässä Mainiemen hätämajoitusyksikössä. Teemana oli turvapaikanhakijat ja ajankohtaiset turvapaikanhakukuulumiset. Samalla tutustuttiin Mainiemen toimintaan. Kiinnostavaa on, paljon tapahtuu joka päivä.

Koulutussopimus keinona kouluttautua ja työllistyä

Ministeriön kuulumisina kuultiin koulutussopimusajatuksesta maahanmuuttajien ja turvapaikan saavien kouluttautumis- ja työllistymisväylänä. Eilen Opetus- ja kulttuuriministeri tiedottikin asettaneensa selvityshenkilöt valmistelemaan ehdotuksen koulutussopimusmallin käyttöönotosta ammatillisessa koulutuksessa. Mallin tulisi soveltua myös maahanmuuttajien kotouttamiseen joustavana koulutuspolkuna työelämään. Koulutussopimuksella on voitava hankkia ja osoittaa sekä ammatillisten tutkintojen, niiden osien että ei-tutkintotavoitteisen koulutuksen edellyttämä osaaminen. Selvitystyö valmistuu helmikuun aikana, joten pian kuullaan, millaisia tavoitteita, sisältöjä, vastuita, työnjakoa, ohjausta ja rahoitusta tuohon suunnitellaan.

Turvapaikanhakijatilanteesta


Turvapaikanhakijoita saapui Suomeen viime vuonna noin 32 000. Ennakoidaan, että noin 10 000 heistä tulee tarvitsemaan kuntapaikan luvan saatuaan. Alkuvuonna tulijoita on ollut noin 50 päivässä, paine on nyt siirtynyt Suomen itärajalle ja tulijoiden lähtömaat ovat hyvin vaihtelevat. Venäjän suunnalla mahdollisia Suomeen tulijoita on paljon. Samoin väestöä liikkuu koko ajan Balkanin halki kohti pohjoista. Nyt mietitään Dublinin sopimuksen jatkoa, kun aidosti palauttaminen EU:n sisällä sinne, missä on tultu EU:n alueelle, ei ole mahdollista.

Pian ratkaistavia kysymyksiä meillä Suomessa on luvat saavien kuntapaikkojen järjestyminen, kotouttamisen rakenteet Suomeen jääville, kielteisen päätöksen saaneiden tilanne ja ratkaisut, kun palauttamisesta ei ole sopimuksia kaikkien maiden kanssa. Kiinnostavia aikoja elämme ja on tulossa. Hyvä alku Hämeessa (ESR) -hanke osui juuri ytimeen ajassa ja sisällöissä. Palvelurakenne kotouttamiseen nyt tarvitaan.


Mainiemen luonnon rauhaa


SPR:n Hämeen piiri ylläpitää kymmentä vastaanottokeskusta, Lammin vastaanottokeskuksen alaisuudessa toimivat myös Mainiemen hätämajoitusyksikkö ja Iittalan vastaanottokeskus.

Mainiemessä maisemat ovat upeat, Lammin keskustaan on kävelymatkaa nelisen kilometriä. Asukkaat laittavat itse ruokansa ja hankkivat tarvikkeet vastaanottorahallaan. Suomen kielen opetusta on tarjolla kolme tuntia viikossa, lisäksi asukkaat osallistuvat siivoamiseen ja heillä on käytössä liikuntatiloja. Mainiemen puitteet ovat väliaikaiseen asumiseen, tavoite on, että sieltä siirrytään kahdeksan viikon kierrolla vastaanottokeskuksiin. Mainiemen historia on värikäs, siellä on toiminut mm. kasarmi, velkavankila, päihdekuntoutuskeskus ja nyt siis turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikkö.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti